Bachove cvetne esence in HOMEOPATIJA

Novice » Bachove cvetne esence in HOMEOPATIJA
13.02.2018 12:11

Verjetno vas zanima, v čem sta si podobna in kje se razlikujeta Bachovo cvetno zdravljenje in homeopatija?

V tem prispevku vam bom na zelo poljuden način predstavila podobnosti in razlike med cvetnimi esencami in homeopatskimi zdravili.

 

Dr.Bach je bil najprej homeopat in tudi prve pripravke (cvetnih esenc) je naredil na klasičen homeopatski način, vendar je ugotovil, da je cvetna rosa tako preveč razredčena in da nima pravih učinkov in je zato našel nov način priprave.

Bachove cvetne esence in homeopatski pripravki so sicer pripravljeni na podoben način, ampak vseeno je kar nekaj razlik med njimi. Skupno jim je, da oboji temeljijo na informacijskih in NE na energijskih in biokemičnih principih in da so razredčeni.

Drugače pa se homeopatske pripravke poleg redčenja tudi pretresa (to daje raztopini moč in potenco).

Razlika je v tem, da so cvetne esence pridobljene samo iz (neškodljivih) rastlin, medtem ko so homeopatski pripravki narejeni tako iz rastlin (in njihovih delov), kot tudi iz naravnih sestavin mineralnega in živalskega izvora.

Oboje je tudi usmerjeno na človeka kot na celoto (telo in um) in deluje na principu zdravljenja človeka in ne na principu potiskanja oz. odpravljanja simptomov.

Homeopatski pripravki delujejo na način: »podobno zdravi podobno« (“Similia similibus curentur”), kar je temeljno načelo homeopatije. Za uspešno ozdravitev človeka je potrebno izbrati zdravilo, ki se čimbolj ujema z bolnikovimi bolezenskimi simptomi in znaki, za kar mora usposobljen zdravnik-homeopat vzeti natančno anamnezo.

Bachove cvetne esence so zelo primerne za samozdravljenje, ker si lahko sami glede na opis posameznih esenc izberemo tisto, katere opis najbolj ustreza našemu trenutnemu stanju, razmišljanju, osebnosti, pogledu na življenje in težave… Pri esencah ni pomembno, ali je to naše akutno stanje ali pa se tako počutimo že celo življenje in bi radi to pri sebi odpravili.

Homeopatska zdravila in pripravke pa sicer lahko uporabimo za samozdravljenje, vendar samo za akutne zadeve(!), nikakor pa se ne smemo sami, brez znanja homeopatije in medicine lotevati reševanja kroničnih težav, ampak to vsekakor prepustimo strokovnjaku. Lahko se namreč pojavi tudi poslabšanje, ki mu brez znanja in pravega od približno 3000 homeopatskih pripravkov ne bomo kos.

Bachove cvetne esence in homeopatska zdravila je mogoče dobiti v obliki kapljic, tablet in kroglic (granule, globule…)

Pri Bachovih cvetnih esencah se dela bolj na arhetipskih temah (oz. kvalitetah), ki so v vsakem od nas in se ne daje pozornosti na telesne simptome.

Pri homeopatiji pa so zelo pomembni vsi patološki znaki, da bi se našlo pravo zdravilo, ki se ujema simptomi pacienta.

Še ena razlika: večina homeopatov zagovarja pravilo, da se je pri uporabi homepatskih zdravil potrebno izogibati snovem, ki lahko zmanjšajo ali izničijo njihovo delovanje. To so: kava, kola, meta, kamilica (vse troje v vseh oblikah, tudi v sladicah, čigumih, pijačah….), eterična olja, parfumi, dišeče paličice, osvežilci zraka. Prav tako se med zdravljenjem odsvetujejo zobozdravniški posegi.

Pri Bachovih cvetnih esencah teh omejitev ni, lahko se jih celo uporabi tako, da se jih nakaplja v vsako hladno ali toplo tekočino (tako mleko, čaj, kakav….. ), ker s tem ne izgubijo na svoji učinkovitosti. Poleg tega jih lahko uporabimo tudi tako, da jih namažemo na vrat, zapestja… itd, ali pa, da si naredimo kopel ali obkladke.

Še ena zanimivost: veliko homeopatov priporoča med homeopatskim zdravljenjem tudi uporabo Bachovih cvetnih esenc. Klasični homeopati pa raje uporabljajo samo homeopatske pripravke zaradi tega, ker lahko uporaba drugih pripravkov zakrije prave simptome. Še posebno je to pomembno pri dolgotrajnem zdravljenju (ki lahko traja mesece in leta), kjer se prav na bazi novih simptomov določa prava potenca in pa vrsto zdravila.

 

Mojca F.

Divine Soul Coach

www.esentiavita.com

 

VITAREALIS d.o.o., Štorje 67, 6210 Sežana | Štorje 67, 6210 Sežana | 041-272-323