ZDRAV DOMAČ KRUH IZ DROŽI

BLOG » ZDRAV DOMAČ KRUH IZ DROŽI
19.09.2018 18:16

 

Z veseljem vam predstavljam svojo "učno krivuljo" pri peki domačega kruha z drožmi. :) Če je uspelo meni, lahko uspe tudi vam. Dobra spodbuda?

 

Kaj so droži? To je fermentirana mešanica vode in moke. Tako enostavno? Ja, tako enostavno.

 

Zakaj kruh iz droži? Ker je bolj zdrav kot kvašen, ker je lažje prebavljiv in ker spodbudno vpliva na razvoj mlečnokislinskih bakterij v debelem črevesju.

 

Droži (ali divji kvas) sem poskušala narediti že pred časom, vendar sem obakrat vrgla stran nastavek, ker nisem vedela, kakšni procesi točno potekajo med zorenjem droži in da nič hudega, če začne dišat po kislem in/ali pa na vrhu začne delati vodena plast z vonjem po alkoholnem vrenju. Pri vzgoji droži in peki kruha iz njih je zelo pomembno, da pazljivo opazujemo, kaj se dogaja s testom in da smo zelo potrpežljivi - tu ni gledanja na uro kot pri kruhu iz kvasa - potrebno je biti pozoren na čisto druge stvari.

 

Sedaj, ko to pišem, je za mano že nekaj pečenih pogač :) in hlebčkov. Prvi (kot veleva tradicija :) ) je bil nizek in in gost. Drugi je bil boljši, tretji tudi....  in jaz vsakič bogatejša za eno izkušnjo z drožmi več.

 

Na začetku sem poskusila narediti speči kruh iz "droži na hitro", to pomeni, da sem v kozarec dala 2 dcl kefirja in 5 žlic ržene moke ter dobro pomešala. Po približno šestih, sedmih urah so se začeli na vrhu v kozarcu delati mehurčki in droži so nekoliko narastle. Te droži sem uporabila pri peki svojega prvega kruha na ta način. Ugotovila sem, da moram pri teh drožeh pustiti testo, da vzhaja zelo dolgo, da bi potem kruh pri peki lepo narasel in se enakomerno spekel. Prvič sem namreč naredila nekaj, kar je bilo bolj podobno pogači, ampak kljub temu je bilo zelo okusno in ni ostal niti košček. :)


 

 

 

Po nekaj dneh sem zbrala pogum in ponovno začela pripravljati droži na klasičen način. V prazen kozarec sem dala žlico ekološko pridelane organske bele moke (zelo se mi je obnesla moka Malinca) in žlico vode ter nastavku za droži vsak dan dodajala enako količino moke in vode. V nekaj dneh so droži narasle toliko, da sem jih lahko preizkusila z novo peko.

 

 

 

Uporabila sem bel trak, da sem si označila, od katere točke so začele droži naraščati.

 

 

Za pripravo droži uporabljam kar kozarec Kefirko, ker je steklen, ima ustrezno prostorino, poleg tega pa ima kot zaščito pokrovček, s katerim se lahko uravnava, koliko zraka bomo pustili drožem. Na sobni temperaturi je zgornji del pokrovčka rahlo odvit, v hladilniku pa droži hranimo z zaprtim pokrovčkom.

..

 

 

Pripravljeno mešanico sem skupaj z vodo dodala moki in pustila, da mešalnik počasi meša vsaj 15 minut - toliko časa je potrebno, da razpadejo beljakovinske vezi in da se začenjo tvoriti glutenske vezi, ki poskrbijo, da testo ostane stabilno in da dobi tiste lepe luknjice med peko. Ko je testo dovolj ugneteno, se začne rahlo svetiti.

 

 

Dobro ugneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo, da počiva. V tem času v testu poteka hidroliza, zato sol dobro vmešamo v testo šele po pol ure. Testo sem nato pokrila s folijo in pustila, da počiva/vzhaja še nadaljnje dve do tri ure. 

 

Po treh urah sem testo položila na pomokano površino in ga nekajkrat nežno "preložila" ter ga dala v košarico (obloženo s krpo), kjer je testo potem počivalo v hladilniku nadaljnjih 12 ur. Zakaj hladilnik? Ker droži bolje delajo, če so na hladnem in če jim pustimo dovolj časa. V hladilniku bi jih lahko pustili tudi do 48 ur.

 

 

Nekaj ur pred peko sem ga vzela iz hladilnika in ga pustila počivati na sobni temperaturi, da se kvasovke spet zbudijo.

 

 

Vzhajano testo sem previdno preložila na lopar za peko, obložen s peki papirjem. Zdaj je čas za okraševanje kruha in sicer je najbolje, da se uporabi res ostro rezilo, lahko tudi britvica. Uporabila sem kar nož, tako da umetnine na kruhu niso ravno vrhunske, ampak za začetek je. :)

 

 

Testo sem potem s pomočjo lesenega loparja previdno dala na segreto krušno ploščo - v pečico sem že med segrevanjem dala tudi lonček z vodo, da se ustvari para. Ta pomaga pri vzhajanju kruha med peko.

 

Zakaj šamotna krušna plošča? To je naraven material, ki omogoča optimalno pripravo kruha - res da občutek, kot da je kruh iz krušne peči. V začetku sem pekla kruh na navadnem pekaču in šele zdaj, ko uporabljam to ploščo, vidim razliko v peki. Je pa vsekakor potrebno ploščo segrevati vsaj še 10 minut od takrat, ko je pečica že segreta na pravo temperaturo - plošča se namreč segreva počasneje.

 

 

Kruh vzamem po 45 minutah iz pečice in ga nepokritega hladim na lesenih rešetki približno eno uro.

 

Ta hlebček je bil narejen tokrat samo iz bele moke, droži, vode in soli.

 

 

Kot vidite, je popolnoma uspel - žal vam ga ne morem dati virtualno v pokušnjo, pa tudi realno ne bi bilo dosti bolje, ker ga ni že skoraj več. :)

 


 

Zaupam vam še enostaven recept za ta kruhek:

500 g moke

100 g droži

3 dcl vode

1 polna žlička soli

 

Svetujem vam, da droži tehtate in da pri pripravi testa z drožmi uporabljate hladno vodo.

 

 

 

Tukaj je še nekaj mojih kruhkov iz droži:

 

To je moj čisto prvi kruh iz droži - bil je bolj pogača, saj sem poleg ostalega tudi preveč zarezala v testo pred pečenjem, ampak je bil okusen:

 

 

Ta hlebček je bil sicer premalo vzhajan, ampak je vseeno hitro zmanjkal:

 

Predstavljam pravi rustikalni hlebček in ta način prelaganja testa bom zagotovo še uporabila:

 

Iz bele, pirine, ržene in črne moke sta nastali dve dobri štručki:

 

Ta hlebček je bil narejen iz bil zamešan iz bele in pirine moke:

 

 

Ta kruh sem pozabila pokriti med peko s peki papirjem - sam kruh je bil kljub temnejši skorji zelo okusen.

 

Nad današnjim kruhom sem pa navdušena tudi zato, ker se je čudovito spekel kljub temu, da sem vanj dala nekoliko premalo droži. Očitno je bil dovolj vzhajan:

 

 

 

Upam, da sem koga izmed vas uspela vsaj malo navdušiti in opogumniti, da se loti peke z drožmi.

 

Tako boste imeli vedno možnost speči zdrav kruh, pri katerem boste vedeli, kakšne sestavine so v njem. Vaša je potem samo še izbira kvalitetne in ekološko pridelane moke in pa tega, kaj boste namazali na ta kruh. Oh, in da ne pozabim omeniti blagodejnih, pomirjujočih učinkov na nas, medtem ko potrpežljivo delamo z drožmi, jih opazujemo, se prilagajamo njihovemu urniku in spoznavamo, kako so v bistvu res en čisto živ organizem, kot narava okoli nas...

 

Želim vam veliko užitkov pri pripravi kruha iz droži!

 

Mojca

 

 

 

VITAREALIS d.o.o., Štorje 67, 6210 Sežana | Štorje 67, 6210 Sežana | 041-272-323